wtorek, 14 lutego 2017

Gryczane Pancakes

Post co prawda nie będzie walentynkowy, choć patrząc na panującą modę pewnie powinien, ale i tak całkiem smaczny. W moim domu niedziela rządzi się swoimi prawami, a na śniadanie zawsze wjeżdżają pankejki. Ale oczywiście aby nie było zbyt monotonnie - zmieniam proporcje, składniki, dodatki. A dziś pokazuję wam takie, które zrobiłam z mojej ulubionej mąki, więc do dzieła! 


Składniki (na 4 porcje):

1,5 szklanki mąki gryczanej

0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

2 jajka

2 szklanki mleka

łyżka masła

łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

ewentualnie cynamon i ulubiony aromat


Do jednej miski wsypujemy mąki, proszek, sodę i cynamon, wszystko mieszamy. W drugiej łączymy mleko, jajka, rozpuszczone masło i aromat. Przelewamy składniki mokre do suchych (nie odwrotnie!) i dokładnie mieszamy. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste dolewamy wody (u mnie było to ok. 1/2 szklanki) i wylewamy na rozgrzaną patelnię. Oczywiście wielkość placków zależy wyłącznie od was, u mnie było to 16 całkiem sporych pankejków, którymi można było się porządnie najeść. Naprawdę polecam ten przepis bo to moje najulubieńsze śniadanie! Miłego popołudnia :) 



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka